piektdiena, 2013. gada 31. maijs

Kas notiek, ja nobalso par sīkpartijām?


Ievadā vēlos pateikt, ka nenosodu un nedemonizēju nevienu vēlētāja izvēli. Katram ir galva uz pleciem, un katram pašam ir jāpieņem lēmums, kā balsot rītdienas vēlēšanas. Taču ir daži fakti, kas vēlētājam būtu jāzina, pirms viņš vai viņa izdara savu izvēli.


Pirms četriem gadiem 2009. gada pašvaldību vēlēšanu rezultāti bija šādi:


Vēlēšanās 5% barjeru pārvarēja LPP/LC, Jaunais laiks, Pilsoniskā savienība un Saskaņas centrs.

Zem 5% palika vairākas t.s. latviskās partijas, kopā savācot (15,88%), "PCTVL" un "Par Dzimteni", kopā savācot 3,3%. Tātad kopā par partijām, kas nepārsniedza 5%, nobalsoja gandrīz 20% vēlētāju.


Kurš ieguva no tā, ka gandrīz 20% vēlētāju nobalsoja par partijām, kas netika Rīgas domē?



Pieņemsim, ka tie vēlētāji, kuri nobalsoja par labējām sīkpartijām (ZZS, TP, TB/LNNK u.c.), būtu tomēr nobalsojuši par tām labējām partijām, kuras pārvarēja 5% (Jauno laiku un Pilsonisko savienību) daļai nobalsojot arī par LPP/LC. Tad vēlēšanu rezultāti izskatītos aptuveni šādi:



Kā redzams, lielākais ieguvējs no tā, ka vēlētāji sadalījās pa sīkpartijām, ir vēlēšanu uzvarētājs SC, kas šādi ieguva 5 papildus vietas Rīgas domē.


Secinājums:


Kā jau teicu, nevienu nekauninu un nevienam neaizrādu, tā ir jūsu pašu izvēle, par ko balsot. Tikai atcerieties faktu - balsošana par partijām, kuras Rīgā visticamāk nepārsniegs 5% ir izdevīga partijai, kura iegūst vislielāko balsu skaitu, šajā  gadījumā Saskaņas centram, kurš, pateicoties tam, var iegūt līdz pat 5 papildus vietām.